Nieuws

Het boek is nu verkrijgbaar!

Gorinchem Omslag DEF.indd‘Tien eeuwen Gorinchem’ gepresenteerd

Op 17 mei 2018 kreeg burgemeester Reinie Melissant-Briene in theater Peeriscoop het eerste exemplaar uitgereikt van Tien eeuwen Gorinchem. Geschiedenis van een Hollandse stad, een 656 pagina’s tellend boek met de hele geschiedenis van de stad door de eeuwen heen. Zij kreeg het eerste exemplaar uit handen van Roger van Boxtel, bestuursvoorzitter van Stichting Geschiedschrijving Gorinchem.
Met dit boek hopen de auteurs hét standaardwerk gemaakt te hebben over de rijke historie van deze prachtige vestingstad aan de Merwede: van de Martelaren van Gorcum tot burgemeester Van Rappard, ‘de spraakmakendste burgemeester van Nederland’. Maar ook met voetballer Frank Wels, de Gorcumse kermis, Hendrik Hamel, stadsuitbreidingen, Gorcumse muziek, verenigingen en nog veel meer. Meer dan twintig auteurs droegen hun steentje bij.
Het boek is nu te koop bij de Gorcumse boekhandels, bij het Gorcums Museum, of via de site van uitgeverij Matrijs.

 

‘Musthave voor elke Gorcumer’

De Stad Gorinchem 22 mei 2018.

De Stad Gorinchem 22052018 Boek musthave

De geschiedenis te boek

De Stad Gorinchem 22 mei 2018.

De Stad Gorinchem 22052018 Geschiedenis te boek

Tien eeuwen in één boek

AD Rivierenland 15 mei 2018.

AD Rivierenland 15-5-2018

Busch koestert het verleden

De Stad Gorinchem 24 april 2018.

De Stad Gorinchem 24042018 Busch

 

Klaas Tammes - Dwarsligger van beroepBoek over Van Rappard van auteur Klaas Tammes

Op 13 april 2018 verscheen bij uitgeverij Balans het boek ‘Dwarsligger van beroep’ over de Gorcumse oud-burgemeester L.R.J. ridder van Rappard (1906-1994) en geschreven door – ook een oud-burgemeester – Klaas Tammes. In deze biografie wordt ‘Rolly’ van Rappard gekenschetst als een dwarse, deftige populist, een autoritair bestuurder die geen blad voor de mond nam en over wie vele anekdotes zijn te vertellen. Dit blijkt ook uit het interview dat met Tammes werd gehouden in het radioprogramma OVT, dat via de website van de VPRO valt te beluisteren en waarin ook enkele opnamen van Van Rappard zijn te horen.

-> Lees meer

 

Proefschrift Joop Langhout - voorkant
Auteur Joop Langhout promoveert

Oud-Gorcumer Joop Langhout, die voor het komende boek van Stichting Geschiedschrijving Gorinchem het gedeelte over de Reformatie in deze stad voor zijn rekening neemt, is op 30 juni 2017 op dit onderwerp gepromoveerd aan de Theologische Universiteit van de Gereformeerde Kerken in Nederland, gevestigd in Kampen.

-> Lees meer

 

Nieuw: de tijdlijn van Gorinchem

Wat gaat er allemaal in het boek over de geschiedenis van Gorinchem komen? Bekijk alvast een voorproefje, in de tijdlijn van Gorinchem, opgesteld door Bert Stamkot. 25 hoogtepunten uit de Gorcumse geschiedenis. En in het boek komt nog véél meer!

-> Naar de tijdlijn

 

Geschiedschrijving Gorinchem op Altena FM

Op 21 februari 2015 besteedde Altena FM aandacht aan ons project. Luister hier naar het radio-interview:

 

Expositie Het Beleg van Gorinchem

HetBeleg-kleinis de bedoeling dat de aanloop naar en het verschijnen van het boek gepaard gaan met diverse activiteiten.

In dit kader was al de tentoonstelling Het Beleg van Gorinchem te zien, van 12 juli t/m 9 november 2014 in het Gorcums Museum. Deze expositie nam de bezoeker mee terug naar de winter van 1813-1814, waarin Gorinchem werd belegerd en zwaar werd beschoten. Een ingrijpende episode in de stadsgeschiedenis van Gorinchem!

Deze expositie werd door de Stichting Geschiedschrijving Gorinchem mede mogelijk gemaakt. Lees meer op de site van het Gorcums Museum.

 

Alvast de archieven in voor duizend Gorcumse jaren

Gorcumse Courant 21 juni 2013.Gorcumse Courant 21062013 Alvast de archieven in

 

Duizend jaar Gorcum in één boek

De Stad Gorinchem 11 juni 2013.Stad Gorinchem 11062013 Geschiedenisboek