Nieuws

Het boek is nu verkrijgbaar!

Recensie in Holland Historisch Tijdschrift

‘Met dit vuistdikke boek heeft de redactie een statement willen maken’, aldus recensent Paul van der Laar van de Eramus Universiteit Rotterdam.
-> Lees de volledige recensie

 

Introductieprijs verlengd

Boek grasVanwege het verkoopsucces en de inmiddels verkrijgbare tweede druk, is de periode dat Tien eeuwen Gorinchem verkrijgbaar is voor de introductieprijs van € 49,95, verlengd tot en met 31 december 2018. Het boek voorziet duidelijk in een grote behoefte! Met ingang van 2019 is de prijs van het boek € 59,95.

 

Tweede druk!

Het boek Tien eeuwen Gorinchem is zo succesvol dat het een tweede druk krijgt. Vanaf donderdag 28 juni wordt de nieuwe uitgave van het drie kilo zware boek verwacht.

Instagram Gemeente GorinchemBurgemeester Reinie Melissant-Briene zei bij de presentatie op 17 mei al dat Tien eeuwen Gorinchem haar nieuwe ‘lijfboek’ zou worden, en dat lijkt voor veel Gorcumers te gelden. De belangstelling voor het boek blijkt zo groot dat Uitgeverij Matrijs in samenwerking met Stichting Geschiedschrijving Gorinchem nu al, zes weken na de presentatie, besloot een tweede druk te maken.

Roel Mulder (historicus en mede-auteur) kan het succes van Tien eeuwen Gorinchem wel verklaren: ‘Het boek appelleert duidelijk aan de stadstrots van de Gorcumers. De belangstelling voor historie stond vroeger in Gorinchem wel eens op een lager pitje, maar dat is tegenwoordig anders. En vergeet ook niet de ‘import’: veel mensen die zich hier de afgelopen jaren hebben gevestigd, willen méér weten over hun woonplaats, waaraan je immers goed kunt zien dat hij eeuwenoud is. En ja, het is ook gewoon een heel mooi boek om te zien en door te bladeren.’

In Tien eeuwen Gorinchem wordt stil gestaan bij de lange geschiedenis van de vestingstad, die liefkozend ook wel ‘parel aan de rivier’ wordt genoemd. Gezien de grote interesse van de Gorcummers in de eigen geschiedenis, is het Gorcums Museum een nieuwe tentoonstelling over de historie van Gorinchem aan het voorbereiden, waarin kunstenaars zich door het boek laten inspireren. Deze wordt later dit jaar geopend.

 

Foto’s van de boekpresentatie

Een aantal foto’s van de boekpresentatie op 17 mei 2018 in theater Peeriscoop, waarbij het eerste exemplaar werd uitgereikt aan burgemeester Melissant-Briene.

 Boekpresentatie 002  Boekpresentatie 001
 Boekpresentatie 005  Boekpresentatie 003
 Boekpresentatie 004  Boekpresentatie 007
 Boekpresentatie 006  Boekpresentatie 008

Foto’s: Danny van der Meulen.

 

Gorinchem Omslag DEF.indd‘Tien eeuwen Gorinchem’ gepresenteerd

Op 17 mei 2018 kreeg burgemeester Reinie Melissant-Briene in theater Peeriscoop het eerste exemplaar uitgereikt van Tien eeuwen Gorinchem. Geschiedenis van een Hollandse stad, een 656 pagina’s tellend boek met de hele geschiedenis van de stad door de eeuwen heen. Zij kreeg het eerste exemplaar uit handen van Roger van Boxtel, bestuursvoorzitter van Stichting Geschiedschrijving Gorinchem.
Met dit boek hopen de auteurs hét standaardwerk gemaakt te hebben over de rijke historie van deze prachtige vestingstad aan de Merwede: van de Martelaren van Gorcum tot burgemeester Van Rappard, ‘de spraakmakendste burgemeester van Nederland’. Maar ook met voetballer Frank Wels, de Gorcumse kermis, Hendrik Hamel, stadsuitbreidingen, Gorcumse muziek, verenigingen en nog veel meer. Meer dan twintig auteurs droegen hun steentje bij.
Het boek is nu te koop bij de Gorcumse boekhandels, bij het Gorcums Museum, of via de site van uitgeverij Matrijs.

 

‘Musthave voor elke Gorcumer’

De Stad Gorinchem 22 mei 2018.

De Stad Gorinchem 22052018 Boek musthave

De geschiedenis te boek

De Stad Gorinchem 22 mei 2018.

De Stad Gorinchem 22052018 Geschiedenis te boek

Tien eeuwen in één boek

AD Rivierenland 15 mei 2018.

AD Rivierenland 15-5-2018

Busch koestert het verleden

De Stad Gorinchem 24 april 2018.

De Stad Gorinchem 24042018 Busch

 

Klaas Tammes - Dwarsligger van beroepBoek over Van Rappard van auteur Klaas Tammes

Op 13 april 2018 verscheen bij uitgeverij Balans het boek ‘Dwarsligger van beroep’ over de Gorcumse oud-burgemeester L.R.J. ridder van Rappard (1906-1994) en geschreven door – ook een oud-burgemeester – Klaas Tammes. In deze biografie wordt ‘Rolly’ van Rappard gekenschetst als een dwarse, deftige populist, een autoritair bestuurder die geen blad voor de mond nam en over wie vele anekdotes zijn te vertellen. Dit blijkt ook uit het interview dat met Tammes werd gehouden in het radioprogramma OVT, dat via de website van de VPRO valt te beluisteren en waarin ook enkele opnamen van Van Rappard zijn te horen.

-> Lees meer

 

Proefschrift Joop Langhout - voorkant
Auteur Joop Langhout promoveert

Oud-Gorcumer Joop Langhout, die voor het komende boek van Stichting Geschiedschrijving Gorinchem het gedeelte over de Reformatie in deze stad voor zijn rekening neemt, is op 30 juni 2017 op dit onderwerp gepromoveerd aan de Theologische Universiteit van de Gereformeerde Kerken in Nederland, gevestigd in Kampen.

-> Lees meer

 

Nieuw: de tijdlijn van Gorinchem

Wat gaat er allemaal in het boek over de geschiedenis van Gorinchem komen? Bekijk alvast een voorproefje, in de tijdlijn van Gorinchem, opgesteld door Bert Stamkot. 25 hoogtepunten uit de Gorcumse geschiedenis. En in het boek komt nog véél meer!

-> Naar de tijdlijn

 

Geschiedschrijving Gorinchem op Altena FM

Op 21 februari 2015 besteedde Altena FM aandacht aan ons project. Luister hier naar het radio-interview:

 

Expositie Het Beleg van Gorinchem

HetBeleg-kleinis de bedoeling dat de aanloop naar en het verschijnen van het boek gepaard gaan met diverse activiteiten.

In dit kader was al de tentoonstelling Het Beleg van Gorinchem te zien, van 12 juli t/m 9 november 2014 in het Gorcums Museum. Deze expositie nam de bezoeker mee terug naar de winter van 1813-1814, waarin Gorinchem werd belegerd en zwaar werd beschoten. Een ingrijpende episode in de stadsgeschiedenis van Gorinchem!

Deze expositie werd door de Stichting Geschiedschrijving Gorinchem mede mogelijk gemaakt. Lees meer op de site van het Gorcums Museum.

 

Alvast de archieven in voor duizend Gorcumse jaren

Gorcumse Courant 21 juni 2013.Gorcumse Courant 21062013 Alvast de archieven in

 

Duizend jaar Gorcum in één boek

De Stad Gorinchem 11 juni 2013.Stad Gorinchem 11062013 Geschiedenisboek